Ceļu un tiltu lietošanas maksa Turcijā (papildināts 31.07.2018)

Turcijā ir ieviestas OGS (automātiskā pēcapmaksas) un HGS (priekšapmaksas) ceļu un tiltu lietošanas nodevas sistēmas, un Latvijas pārvadātājiem ir jāreģistrējas vienā no tām. Par noteiktiem ceļu posmiem un tiltiem ir jāmaksā visu veidu transportlīdzekļiem, kas OGS (automātiskajā pēcapmaksas) sistēmā ir sadalīti piecās klasēs, bet HGS (priekšapmaksas) sistēmā sadalīti sešās klasēs.

Turcijas robežkontrole neļaus transportlīdzekļiem ar ārvalstu numura zīmēm izbraukt no valsts, ja tām ir neapmaksāta nodeva vai naudas sods. Tādēļ autovadītājiem ir jājautā muitas pārstāvim, vai viņiem ir neapmaksāta nodeva vai naudas sods. Sods parasti ir 11 reizes lielāks par nodevu.

Atgādinām, ka no 2017. gada 1. janvāra Turcijā tiek piemērota uzturēšanās nodeva Latvijā reģistrētiem kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir virs 3000 kg. Maksa par uzturēšanos Turcijas teritorijā ir jāveic, izbraucot no Turcijas, un ir atkarīga no ilguma, kas pavadīts valstī.

  • Dienas likme: 6 EUR;
  • nedēļas likme: 14 EUR;
  • mēneša likme: 28 EUR;
  • gada likme: 300 EUR.

Piemēram, ja pārvadātājs ir pavadījis Turcijā septiņas dienas, sistēma ņem vērā iknedēļas likmi, kas ir 14 EUR. Savukārt, ja pārvadātājs ir pavadījis Turcijā sešas dienas, tad aprēķini tiek veikti, ņemot vērā dienas likmi 6 EUR un šajā gadījumā būs jāmaksā 36 EUR.