Autoceļu lietošanas nodeva Lielbritānijā (papildināts 25.01.2022)

2020. gada 28. jūnijā Lielbritānijas valdība ziņo, ka laika posmā no 2020. gada 1. augusta līdz 2023. gada 31. jūlijam tiek atcelta Kravas transportlīdzekļu autoceļu lietošanas maksa, kas jāveic transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir vismaz 12 tonnas.

Atbrīvojums attiecas kā uz Lielbritānijā, tā arī ārvalstīs reģistrētiem kravu transportlīdzekļiem.

Ārvalstu pārvadātāji, kuri jau samaksājuši nodevu par veselu gadu, ar sava lietotāja konta starpniecību var pieprasīt atmaksu par laika posmu no 2020. gada 1. augusta līdz 2023. gada 31. jūlijam.

Sīkāka informācija pieejama: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/895351/New_Clause_HGV_road_user_levy_EN.pdf

Iepriekš ziņojām, ka, sākot ar 2014. gada 1. janvāri, Lielbritānijā ieviesta autoceļu lietošanas nodeva kravas transportlīdzekļiem un to sastāviem, kuru pilna masas sasniedz 12 tonnas.

Sākot ar 2019. gada 1. februāri, ceļu lietošanas nodevas maksas aprēķināšans metodikā tiek ņemts vērā transportlīdzekļa veids, asu skaits, pilna masa, kā arī EURO kaitīgo izmešu kategorija.

Nodevu iespējams maksāt par dienu, nedēļu, mēnesi un gadu. Apmaksas veids var būt gan manuāls (prāmju termināļi un degvielas uzpildes stacijas), gan elektroniski interneta vietnē.

Sods par izvairīšanos no ceļu nodevas maksāšanas paredzēts 300£ apmērā.

Sīkāka informācija par ceļu nodevu atrodama šeit.

Papildus Londonā ieviesti sekojoši nodokļi: